|
Γκάιντα
Η Γκάιντα, αλλιώς Γκάιδα, Γάιδα, Κάιντα ή Τουλούμι, είναι ένα είδος άσκαυλου. Αποτελείται από ασκί, επιστόμιο και τμήμα παραγωγής ήχου. Το τελευταίο απαρτίζεται από δύο ξεχωριστούς αυλούς. Ο ένας, κοντός με τρύπες, παράγει τη μελωδία και ο άλλος, μακρύς χωρίς οπές, παράγει ένα φθόγγο που κρατάει το ίσο. Η Γκάιντα συγχέεται συχνά με την Τσαμπούνα, διαφέρει όμως, γιατί διαθέτει ένα επιπλέον (τρίτο) αυλό που χρησιμεύει ως μπάσο.

Αναλυτικά στοιχεία
Ευφώνιο
Το Ευφώνιο, αερόφωνο, ανήκει στη γενική κατηγορία του Κόρνου. Η οικογένεια του Κόρνου έλκει την καταγωγή της από το προϊστορικό ζωϊκό κέρας, και το κυνηγετικό ή ταχυδρομικό κέρας με τις περιελίξεις των μεταλλικών σωλήνων. Το Ευφώνιο ανήκει στην ειδική υποκατηγορία των Κόρνων, κόρνα με κλειδιά, και συγκεκριμένα στα Φλικόρνα ή Φλύγκελχοεν (flugelhorn). Τα Φλικόρνα εμφανίστηκαν στις αρχές του 19ου αι.

Αναλυτικά στοιχεία
Ζουρνάς
Ο Ζουρνάς, προέρχεται από τον αυλό, το κατ’ εξοχήν πνευστό της αρχαίας ελληνικής μουσικής.. Αναφέρεται και ως Καραμούζα ή Πίπιζα και ανήκει στην κατηγορία των αερόφωνων οργάνων. Το υλικό κατασκευής του είναι το ξύλο και το καλάμι. Μουσικά έχει έκταση 1 οκτάβα και 2 νότες. Είναι τύπου Όμποε, δηλαδή με διπλό γλωσσίδι, στο οποίο οφείλει τον οξύ και διαπεραστικό του ήχο. Φτιάχνεται σε διάφορα μεγέθη (από 22 έως και 60 εκ.).

Αναλυτικά στοιχεία
Κλαρίνο
Το Κλαρίνο είναι πνευστό μουσικό όργανο. Έχει επίμηκες σωληνωτό σχήμα, ενώ στο σώμα του υπάρχουν έξι βασικές οπές μπροστά και μια οπή στην πίσω πλευρά. Επιπλέον έχει μια σειρά από μεταλλικά κλειδιά που καλύπτουν ή αποκαλύπτουν άλλες οπές στο σώμα του οργάνου. Ο ήχος προέρχεται από το παλλόμενο επιγλωσσίδιο που βρίσκεται τοποθετημένο στο επιστόμιο, στην κορυφή του οργάνου.

Αναλυτικά στοιχεία
Τρομπέτα
Η Τρομπέτα είναι αερόφωνο μουσικό όργανο, με μεταλλικό επιστόμιο, που ανήκει στην οικογένεια των χάλκινων πνευστών. Η Τρομπέτα με την μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα εμφανίζεται για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα με αρχές 19ου.

Αναλυτικά στοιχεία
Τρομπόνι
Το Τρομπόνι είναι ένα πνευστό όργανο που ανήκει στην οικογένεια της Τρομπέτας. Έχει κυλινδρική διάτρηση, επιστόμιο και ένα μετακινούμενο τμήμα (slide) το οποίο μεταβάλλεται προς τη μεριά που το ωθεί ο οργανοπαίκτης. Με αυτή την κίνηση μεγαλώνει και μικραίνει το μήκος του σωλήνα, ενώ επιτυγχάνεται ο χαρακτηριστικός ήχος glissando του Τρομπονιού.

Αναλυτικά στοιχεία
Τσαμπούνα
Η Τσαμπούνα είναι ο νησιώτικος τύπος του ελληνικού άσκαυλου. Ο αντίστοιχος της στεριανής Ελλάδας είναι η Γκάιντα. Από νησί σε νησί συναντάμε διάφορες παραλλαγές της ονομασίας του οργάνου, όπως Σαμπούνα στην Άνδρο, Ασκομαντούρα στην Κρήτη, Τσαμπουνοφυλάκα στην Ικαρία. Η Τσαμπούνα κατασκευάζεται από τον ίδιο τον οργανοπαίκτη και αποτελείται από τα τρία μέρη: Το ασκί, το επιστόμιο και τη συσκευή παραγωγής ήχου, την Τσαμπούνα.

Αναλυτικά στοιχεία
Φλογέρα
Η φλογέρα είναι ένα όργανο τύπου φλάουτου. Είναι κυλινδρικού σχήματος, ανοικτό και στα δύο άκρα, συνήθως με έξι τρύπες κατά μήκος. Κατασκευάζεται από ποικίλα υλικά (καλάμι, ξύλο, μπρούντζο, σίδερο, κόκαλο, πλαστικό) και σε διάφορα μεγέθη (15-85εκ.). Η φλογέρα έως 50εκ. έχει συνήθως 6 τρύπες μπροστά, σε ίση απόσταση η μία με την άλλη, ή 6 τρύπες μπροστά και 1 πίσω για τον αντίχειρα. Η μακριά φλογέρα που είναι από 60 έως 85εκ.

Αναλυτικά στοιχεία