|
Κωνσταντέλλης Ανέστης-Κονδύλης | Λέσβος | Βιογραφικά στοιχεία
• Τόπος γέννησης

Σκόπελος, Λέσβος
• Χρόνος γέννησης

1924
• Στοιχεία καταγωγής

Γεννήθηκε στο Σκόπελο της Γέρας το 1924. Μετά το γάμο του εγκαταστάθηκε στο γειτονικό Μεσαγρό.

• Ιδιότητα

Ο Κονδύλης Κωνσταντέλλης ήταν επαγγελματίας μουσικός από το 1938 και έπαιζε σαντούρι και ντραμς.

• Γονείς

Η οικογένεια του Κονδύλη Κωνσταντέλλη καταγόταν από το Δικελί της Μικράς Ασίας και είχε μεγάλη παράδοση στη μουσική. Οι γονείς του ήρθαν μαζί με τα μεγαλύτερα παιδιά τους από το Δικελί στη Λέσβο ως πρόσφυγες το 1922 και εγκαταστάθηκαν στο Σκόπελο. Ο πατέρας του, Γρηγόρης Κωνσταντέλλης ήταν επαγγελματίας μουσικός και δάσκαλος μουσικής. Έπαιζε διάφορα μουσικά όργανα και κυρίως βιολί.

• Οικογενειακή κατάσταση

Η οικογένεια του Κονδύλη Κωνσταντέλη κατάγεται από το Δικελί της Μικράς Ασίας. Οι γονείς του ήρθαν ως πρόσφυγες το 1922 στη Λέσβο και εγκαταστάθηκαν στον Σκόπελο της Γέρας. Η οικογένειά του είχε μακρά μουσική παράδοση:

Ο προπάππος του Κονδύλη, Γιώργος, έπαιζε σαντούρι, ενώ ο γιος του Φώτης - ο παππούς του Κονδύλη - έπαιζε κλαρίνο και πέθανε σε προχωρημένη ηλικία το 1940. Ο πατέρας του, Γρηγόρης Κωνσταντέλλης ήταν περίφημος μουσικός, έπαιζε σαντούρι και βιολί και είχε διδάξει πολλούς μουσικούς της περιφέρειάς του. Ο ίδιος είχε διδαχτεί μουσική στην απέναντι Μικρασιατική ακτή, μάλιστα το 1922 συμμετείχε ως μουσικός σε στρατιωτική μπάντα:

Λοιπόν είμαστε από τη Μικρά Ασία. Απ’ το Δικελί, απέναντι. Ι πατέρας ιμ - μεγάλος δάσκαλος - όλη η Λέσβος πέρασε από το δικό μας το σπίτι. Καθηγητής, καθηγητής μουσικής. Και στον Ελληνικό στρατό ήνταν ο αρχηγός, αρχιμουσικός. Στρατιωτικιά μουσική το ’22 ήταν ο πατέρας μου. [...] Όλα τα όργανα έπαιζε, όλα τα όργανα! Αλλά το πιο καλό του ήταν το βιολί. Βιολί μωρό μ’! Άμαν έπιανε το σαντούρι εγώ τα μπέρδευα, δεν τό ’βλεπα τί έκανε...
Ειδικότερα για τη δεξιοτεχνία του πατέρα του στο βιολί ο Κονδύλης Κωνσταντέλλης αναφέρει χαρακτηριστικά:
Το 1938 εγώ πια που ’πιάσα και γίνομνταν παληκαρέλι - είχαμε ένα περιβόλι εδώ μεγάλο - ένα βράδυ έπαιζε το βιολί κι εγώ καθόμουνα έτσι απάνω στο χώμα και τον άκουγα. Τότε πια μπεκιαρώνομνταν εγώ και ξέρετε τί είπα; Και δε θα το ξεχάσω μέχρι να πεθάνω; Ας είχα την αξία τ’ κι ας ήμνταν μ’ ένα μάτ’. Του ’θελα. Χίλιες φορές! Μπορώ, να μη σου πω στραβός καλά, γιατί πάει πολύ, αλλά μ’ ένα μάτ’ τό ‘θελα να ’μαι και να ’χα του πατέρα μ’ την αξία. Ξέρετε τί έλεγα τότε; Μπεκιαρωνόμασταν για, με τις γκόμενες, λέω πού να πάω τώρα εγώ να τραβήξω το δοξάρι τούτο και να μην ανοίξιν τα παράθυρα;

Γενικότερα για τη μουσική παράδοση της οικογένειάς του συμπληρώνει:

Του παππού μου ι πατέρας έπαιζε σαντούρι. Τον λέγαν Γιώργο. Τον παππού μου τον λέγαν Φώτη, έπαιζε κλαρίνο, που βρίσκεται ακόμα κανένας και θυμάται και λέει “Ωρέ μπαρμπα-Φωτή πού είσαι με το κλαρίνο σου;”. Στο Δικελί. Απ’ το Δικελί ήρθαν εδώ το ’22. Πάππου προς πάππου, λογαριάζω τώρα, απ’ το 1500 τουλάχιστον είμαστε η οικογένειά μας μουσικοί. Ε βέβαια. Ι παππούς μου πέθανε 105 χρονώ. Πέθανε το ’40, το πότε είχε γεννηθεί; Το 1840. Ναι. ι πατέρας ιτ; Το 1740, ναι, λοιπόν είμαστε 300-400 χρόνια μουσικοί...

Ο μεγαλύτερος αδερφός του Κονδύλη, Κώστας, έγινε επίσης μουσικός, έπαιζε βιολί.

Ο Κονδύλης Κωνσταντέλλης αναφέρει μία χαρακτηριστική για τις αρχές του 20ού αιώνα ιστορία που εξηγεί την προέλευση του ασυνήθιστου βαφτιστικού του ονόματος “Κονδύλης”:

Κονδύλης το μικρό, Κωνσταντέλλης το μεγάλο... Αν βρεθεί ένα όνομα μοναχικό μέσα στην Ελλάδα, είμαι εγώ, δεν έχει άλλονε. Κονδύλης επίθετο έχει πολλοί, αλλά όνομα μικρό δεν έχει. Ξέρετε γιατί με βγάλανε Κονδύλη; Ο νονός μου ήταν στρατιωτικός και ήταν Κονδυλικός. Ο Κοντύλης τότε πήγε αντιβασιλέας - ο πολιτικός - και με βαφτίσαν και με βγάλαν δυό ονόματα, με βαφτίσαν δυο νονοί: Ο ένας μ’ έβγαλε Ανέστη κι ο άλλος Κονδύλη. Δηλαδή “ανεστήσαμε τον Κονδύλη”. Και γράφει μέσα η ταυτότητά μου: Κονδύλης ή Ανέστης του Γρηγορίου Κωνσταντέλλης.

Ο Κονδύλης Κωνσταντέλλης παντρεύτηκε με την Βασιλική Μπαζά από το Μεσαγρό, το 1950. Το 1951 έκαναν την πρώτη τους κόρη και το 1959 τη δεύτερη, η οποία παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πώς επέλεξε τη σύζυγό του:

Τούτην εδώ για να την πάρω, την πήρα μέσα από εκατό αλβανοί. Γίνηκε το σώσε. Ήταν η πιο ωραιότερη γυναίκα μέσ’ στα έξι χωριά (της Γέρας), τούτην εδώ… Άμα την είδα απόμεινα. Είχα δέκα, είχα κάθε χωριό και μιά-δυό. Τούτην άμα την είδα δεκατεσσάρω χρονών έπαθα πλάκα, λέω τούτη δεν είναι να την αφήσω. Αλλά ίιι την τριγυρίζαν πολλοί! Λοιπόν και τα κατάφερα.

• Άλλο παράλληλο ή κύριο επάγγελμα

Παράλληλα με τη μουσική ο Κονδύλης Κωνσταντέλλης ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες στα κτήματά του και ερασιτεχνικά με το ψάρεμα.

• Διαδρομές στο χώρο και στο χρόνο

Γεννημένος στο Σκόπελο Γέρας, ο Κονδύλης Κωνσταντέλλης, μετά από το γάμο του με την Βασιλική Μπαζά, εγκαταστάθηκε στο γειτονικό Μεσαγρό.

Από το 1954 μέχρι το 1972 έμενε κάθε χειμώνα για 5-6 μήνες στην Αθήνα και έπαιζε ντραμς σε διάφορα νυχτερινά κέντρα.

Τη δεκαετία του 1970 έμεινε για ένα διάστημα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας όπου είναι εγκατεστημένη η μικρή του κόρη.