|
Μπαχάς Γιώργος | Χίος | Βιογραφικά στοιχεία
• Τόπος γέννησης

Βροντάδος, Χίος
• Χρόνος γέννησης

1929
• Ιδιότητα

Ο Γιώργος Μπαχάς υπήρξε επαγγελματίας οργανοπαίκτης και παίζει τρομπέτα.

• Γονείς

Οι γονείς του Γιώργου Μπαχά, Μάρκος Μπαχάς και Βγέρα Διαμάντα, γεννήθηκαν στο Βροντάδο της Χίου. Το επάγγελμα του πατέρα του Γ. Μπαχά ήτανε χτίστης. Ο πατέρας του Γ. Μπαχά απεβίωσε το 1933 και η μητέρα του το 1936, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει στο ορφανοτροφείο της Μυτιλήνης από την ηλικία των εφτά χρονών.

• Οικογενειακή κατάσταση

Ο Γιώργος Μπαχάς παντρεύτηκε το 1954 την Ευαγγελία και ύστερα από δύο χρόνια γεννήθηκε η πρώτη του κόρη που ονομάστηκε Μαριάννα. Το δεύτερό του παιδί ήταν και αυτό κορίτσι και ονομάστηκε Βγέρα, από το όνομα της μητέρας του. Ο Γιώργος Μπαχάς απέκτησε επίσης και ένα εγγόνι, τον Πέτρο, ο οποίος όταν ήταν σε παιδική ηλικία ασχολήθηκε για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα με την εκμάθηση τρομπέτας. Ο Γιώργος Μπαχάς έχει τρεις αδελφούς, οι οποίοι όμως δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τη μουσική. Ο κουνιάδος του Γ. Μπαχά, Πατινιώτης, ήταν ο μόνος από την οικογένειά του που ήξερα να παίζει κάποιο μουσικό όργανο. Μάλιστα το 1954 ο Γ. Μπαχάς και ο κουνιάδος του, ο οποίος έπαιζε ακορντεόν, μαζί με ένα τραγουδιστή, που ονομαζόταν Κίτρινος, είχαν φτιάξει μια ημι - επαγγελματική ορχήστρα και έπαιζαν μουσική σε χορούς κάποιων ξενοδοχείων.

• Άλλο παράλληλο ή κύριο επάγγελμα

Ο Γιώργος Μπαχάς μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο της Μυτιλήνης. Εκεί έμαθε την τέχνη του τσαγκάρη. Φεύγοντας από το ορφανοτροφείο το 1946, εργάστηκε στο τσαγκαράδικο του ξάδερφού του, Γιώργου Ατσίπαπα. Στη συνέχεια, το 1954, άνοιξε δικό του τσαγκαράδικο. Όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν ήτανε δύσκολο για εκείνον παράλληλα με το επάγγελμα του τσαγκάρη, που το είχε ως κύριο τότε, να ασχολείται και με τη μουσική, γιατί ήταν τέτοιο το πρόγραμμα της δουλειάς του που δεν τον δυσκόλευε. Ο Γ. Μπαχάς το 1962 παράτησε την τέχνη του τσαγκάρη και άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του εργάτη σε οικοδομές. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, η δουλειά αυτή ήτανε ποιο κουραστική από την προηγούμενη:

Τα τσαγκαράδια τα παράτησα και πήγα σε πιο κουραστική δουλειά, στα καλούπια… Άλλοι καλουπώναν, εγώ τους πάσερνα τα ξύλα, αλλά ήξερα τι ξύλο θέλανε. Είχα μάθει. Τώρα, ας πούμε, ένα καδρόνι των τριών μέτρων. Πού ’ν’ το. Πάρ’ το. Δεν άργησα να μπω και ’κει, γιατί είναι πιο εύκολα τα πράματα. Κάναμε τόσα δύσκολα άλλα πράματα. Αυτά για μας ήταν παιχνίδι.
Το 1973 ξεκίνησε να δουλεύει στο αεροδρόμιο της Χίου ως εργάτης που φρόντιζε για την καθαριότητα του αεροδρομίου και για τον καλλωπισμό των παρτεριών, ενώ το 1982 άλλαξε ειδικότητα και έγινε οδηγός πυροσβέστης, επάγγελμα που όπως αναφέρει και ο ίδιος του πρόσφερε ικανοποιητικό χρηματικό ποσό.
• Διαδρομές στο χώρο και στο χρόνο

Ο Γ. Μπαχάς γεννήθηκε και έζησε στο Βροντάδο της Χίου με εξαίρεση την περίοδο που πέρασε στο ορφανοτροφείο της Μυτιλήνης, από τα εφτά έως και τα δεκαεφτά του χρόνια.

• Προσωπική και οικογειακή πορεία

Ο Γ. Μπαχάς ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη μουσική στο ορφανοτροφείο της Μυτιλήνης και όπως αναφέρει και ο ίδιος, το έναυσμα έδωσε η μουσική μπάντα του ορφανοτροφείου, που προώθησε το ενδιαφέρον του για τη μουσική.

Ο Γ. Μπαχάς εξέτισε τη στρατιωτική του θητεία στο ναυτικό σώμα, στην περιοχή του Σκαραμαγκά, από το 1952. Την περίοδο αυτή έπαιζε και στην μπάντα του ναυτικού. Επίσης το γεγονός ότι ήταν στην Αθήνα του έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα εννέα μηνών στο Κρατικό Ωδείο της Αθήνας, όπου απέκτησε θεωρητικές αλλά και πρακτικές γνώσεις μουσικής.