|
Κρανιδιώτης Δημήτρης | Λέσβος | Βιογραφικά στοιχεία
• Τόπος γέννησης

Σκουτάρος, Λέσβος
• Χρόνος γέννησης

1927
• Στοιχεία καταγωγής

Ο Δημήτρης Κρανιδιώτης γεννήθηκε και έζησε στο Σκουτάρο της Λέσβου το 1927.
• Ιδιότητα

Ο Δημήτρης Κρανιδιώτης ήταν επαγγελματίας οργανοπαίχτης, έπαιζε κλαρίνο, σαντούρι και ντραμς.

• Γονείς

Ο Δημήτρης Κρανιδιώτης κατάγεται από οικογένεια μουσικών. Οι γονείς του γεννήθηκαν και έζησαν στο Σκουτάρο, στη Βόρεια Λέσβο. Ο πατέρας του, Χριστόφορος Κρανιδιώτης, ήταν επαγγελματίας οργανοπαίχτης· έπαιζε βιολί, σαντούρι, κλαρίνο και ντραμς. Έμαθε μουσική από τον πατέρα του Γαβριήλ - παππού του Δημήτρη Κρανιδιώτη - που ήταν πρακτικός οργανοπαίχτης. Εκτός όμως από τη μουσική διδάχτηκε από τον Γαβιρήλ Κρανιδιώτη και μία παραδοσιακή τέχνη, την καλαθοπλεκτική, την οποία εξασκούσε ως δεύτερο επάγγελμα, παράλληλα με τη μουσική.

• Οικογενειακή κατάσταση

Ο παππούς του Δημήτρη Κρανιδιώτη, Γαβριήλ Κρανιδιώτης, γεννήθηκε και έζησε στο Σκουτάρο της Λέσβου. Ήταν επαγγελματίας μουσικός και έπαιζε διάφορα όργανα, κυρίως πνευστά. Επαγγελματικά έπαιζε κυρίως κλαρίνο και σαντούρι. Είχε συνεργαστεί με το μουσικό «Μιχαλάκη», που έπαιζε κοντραμπάσο και με τον συντοπίτη του Χαράλαμπο Παντελίδη. Μέχρι το 1922 περνούσε με βάρκα από το Μόλυβο στην απέναντι Μικρασιατική ακτή και πήγαινε στη Σμύρνη και στα περίχωρα για να παίξει μουσική. Όπως ανέφερε ο εγγονός του, Δημήτρης, επανειλημμένα είχε μεταβεί στην Σμύρνη για να παίξει σε γάμους. Παράλληλα ο Γαβριήλ Κρανιδιώτης ασκούσε και την τέχνη της καλαθοπλεκτικής.

Ο Δημήτρης Κρανιδιώτης είχε τρεις αδελφούς και μία αδερφή. Όλα τα αδέλφια, που γεννήθηκαν με την ακόλουθη σειρά: Γιώργος, Δημήτρης, Μιχάλης, Κυριάκος, έγιναν επαγγελματίες μουσικοί. Ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Γιώργος, έπαιζε βιολί. Ο πατέρας τους τον είχε στείλει στη Μυτιλήνη για να μάθει θεωρία μουσικής στον μουσικό Κογιάνο. Έπαιζε βιολί στην κομπανία του πατέρα τους Χριστόφορου, αλλά πέθανε νέος, στον Εμφύλιο πόλεμο («ανταρτοπόλεμο»).

Ο αδελφός του Δημήτρη Κρανιδιώτη, Μιχάλης, ήταν επίσης επαγγελματίας μουσικός αλλά και τραγουδιστής. Έπαιζε σαντούρι, ακορντεόν και αρμόνιο. Τα πρώτα του βήματα στο επάγγελμα του μουσικού τα έκανε στην κομπανία του πατέρα του. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε για δυόμισι χρόνια με τον Γεώργιο Μπούρα (μπουζούκι) και κατόπιν, για μία θερινή περίοδο, με ένα μουσικό συγκρότημα από τη Δάφια, που αποτελούνταν από τους μουσικούς Δημητρό και Γιώργο Καλόγερο (ντραμς), Κώστα Κοσμά και Νίκο Ιορδανή (μπουζούκι). Στο εξής γύριζε όλη τη Λέσβο τραγουδώντας και παίζοντας ακορντεόν με διάφορες κομπανίες ή ακόμα και μόνος του. Από τα παιδιά του, που ζουν στον Καναδά, ο ένας γιος παίζει όλα τα μουσικά όργανα που έπαιζε ο πατέρας του, καθώς και μπουζούκι.

Ο μικρότερος αδελφός του Δημήτρη Κρανιδιώτη, Κυριάκος έπαιζε επαγγελματικά βιολί και είχε θεωρητικές γνώσεις μουσικής, που διδάχτηκε από τον μεγάλο αδερφό, το Γιώργο. Έγραφε επίσης μουσική και συνέθετε τραγούδια. Ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά βιολί στην κομπανία του πατέρα του μετά το θάνατο του αδερφού του.

Ο Δημήτρης Κρανιδιώτης έχει ένα γιο, το Γιώργο, που γεννήθηκε το 1956. Ο Γιώργος άρχισε να παίζει μουσική στα δώδεκα ή δεκατρία του χρόνια. Όταν τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική. Συνεργάστηκε με τον πατέρα του αλλά και με άλλους μουσικούς της ευρύτερης περιφέρειάς του. Ο γιος του Γιώργου και εγγονός του Δημήτρη Κρανιδιώτη, συνεχίζει την οικογενειακή μουσική παράδοση, καθώς παίζει μουσική από την ηλικία των δώδεκα ετών.

• Άλλο παράλληλο ή κύριο επάγγελμα

Ο Δημήτρης Κρανιδιώτης και οι αδερφοί του παράλληλα με τη μουσική ασκούσαν και το επάγγελμα του καλαθοπλέκτη. Την παραδοσιακή αυτή τέχνη τη διδάχτηκαν από τον πατέρα τους Χριστόφορο, ο οποίος την είχε διδαχτεί από το δικό του πατέρα, το Γαβριήλ Κρανιδιώτη. Τα καλάθια που κατασκεύαζαν ήταν διαφόρων ειδών και προορίζονταν για καθημερινή χρήση ή για διακοσμητικούς σκοπούς. Τα καλάθια τα έπλεκαν με «βριούλια» ή «σουγιούδα», που φυτρώνουν στα μικρά ποτάμια της περιφέρειας του Σκουτάρου, κυρίως στην περιοχή της Ανάξου της Πέτρας Από τη δεκαετία του 1960, όταν άρχισαν να διαδίδονται τα βιομηχανοποιημένα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, το επάγγελμα του καλαθοπλέκτη σταδιακά παρήκμασε, και ο Δημήτρης Κρανιδιώτης αναγκάστηκε να βασιστεί πλέον αποκλειστικά στη μουσική για το βιοπορισμό της οικογένειάς του.

• Προσωπική και οικογειακή πορεία

Ο Δημήτρης Κρανιδιώτης απαλλάχτηκε από τη στρατιωτική θητεία, επειδή ο μεγαλύτερος αδερφός του σκοτώθηκε στον Εμφύλιο πόλεμο.